IMG-20190622-WA0004

solstici d´estiu 2019

 

 

El passat dia 19 vam tornar a celebrar el solstici d´estiu al nostre local. No van faltar la coca, el cava i altres exquisideses culinàries que van portar les assistents. D´aquí el nostre agraïment a totes per una vetllada tan agradable i divertida.

En aquesta ocasió vam acabar la festa amb una petita subhasta en la que el riure va ser el principal protagonista.

Bona revetlla a tothom.!!!

 

cof

LA TAULETA DE NIT

Les germanes Ricart van portar la tauleta de nit dels avis, pintada amb esmalt fa un grapat d´anys pel seu pare, per actualitzar-la i seguir-la gaudint .

Van retirar la pintura amb pistola d´aire calent i amb decapant a l´aigua. Un treball laboriós i entretingut que ha permès recuperar l´original del sobre i la porta, fent després una suau veladura per deixar veure la fusta.

Finalment, utilitzant la pintura de tiza ,es va donar un altre aire als laterals i al frontal del calaix convertint-la en una peça més actual.

Bona feina

IMG-20181221-WA0002

FESTA NADAL 2018

 

El passat dimecres 19 i com ja és tradicional a C.ART, vam celebrar la nostra festa de Nadal. Entre cava, torrons i les aportacions culinàries de les nostres amigues, a qui agraïm la seva col·laboració, vam fer balanç de  l´any que marxa, ple de feina ben feta i bons moments, i vam planificar nous projectes pel nou any que arriba.

També ,com cada any, vam lliurar els premis d´assistència del rànquing anual de tallers a les persones amb més tallers realitzats en el any.        “Feliçitats Esperanza, Silvia i Ana”.

I pels altres, un petit sorteig, amb premis sorpresa, per acabar una vetllada plena de simpatia i bon humor.

Gràcies per compartir un trosset de la vostra vida amb nosaltres.

BON NADAL

IMG_20181209_121709 (2)

L´AMENAÇA DE LES “FLIP-FLOP”

 

De les xancletes en diuen ara Flip-Flop. La qüestió és canviar el nom a les coses per ser més originals. El cas és que aquestes sabatilles de goma , que associem amb el temps d´oci, la platja i el bon temps, poden esdevenir un perill pel medi ambient si no es prenen mesures. Tant es així que, investigadors de la Universitat de San Diego, han creat les primeres xancletes ecològicas, fetes a base d´algues. Però mentrestant cal netejar les tunelades de material no biodegradable que s´acumulen als rius i platges de països del tercer món.

Des d´aquest blog volem fer ressó de diferents iniciatives promogudes per diverses organitzacions, com la “Ocean Sole”, en el tema del reciclatge i ecologia.

El món és conscient del problema del plàstic i comença a prendre iniciatives per controlar-lo, però en els països emergents de clima càlid, se n´hi afegeix un altre, el “ flip-flop”, la gran massa de xancletes, úniques sabates que utilitzen la majoria de la seva població i que, un cop inservibles, van a parar a abocadors incontrolats contaminant primer als rius, acabant al mar i provocant així un fort impacte mediambiental.

Des de 2005, aquesta organització ha aconseguit netejar milers de tunelades de xancletes del mar i de les vies fluvials de Kènia, donant feina, a més, a centenars de persones necessitades.

Com o fan? . Convertint la contaminació flip-flop, en art, en forma de figures acolorides d´animals i objectes decoratius.

El passat 8 i 9 de desembre, representants de Ocean Sole, van estar a Barcelona en el Drap-Art 18, Festival Internacional d´Art i Sostenibilitat Ambiental, ensenyant les seves obres i explicant els seus projectes. 

Val la pena donar un cop d´ull a la seva web…..

http://oceansole.co.ke/#first

 

 

 

cof

FESTA SOLSTICI 2018

 

Un any més hem volgut celebrar l´arribada de l´estiu amb els amics de C.ART, que cada cop son més, i a qui agraïm la seva col.laboració i participació en aquesta vetllada tan agradable i divertida, on a més de la coca , el cava i les aportacions culinàries dels assistents, vam acabar la festa gaudint de les flames del tradicional “Cafè a la Valdostana”i admirant             l´artesania de las “grollas”.

Moltes gràcies a tots/es…

paper d´arros

EL PAPER D´ARROS

PAPER D’ARRÒS, ¿PER MENJAR O DECORAR?.

T’HO EXPLIQUEM.

El paper d’arròs és un tipus de paper especial utilitzat en les arts decoratives doncs , a causa de la seva textura, no és recomanable per a l’escriptura.

ORIGEN
El paper d’arròs prové de la cultura oriental. Utilitzat en els llums xinesos i panells japonesos o shojis, aquest material d’aparença delicada és tan resistent que és utilitzat fins i tot en l’exterior dels habitatges.

A Europa es va començar a conèixer a principis del segle XX, amb l’entrada de peces decoratives procedents de Xina, dient-li així en equiparar-ho erròniament amb el paper d’arròs comestible, molt comú als països asiàtics, denominat BanhTrang, fet amb fècula d’arròs o patata i tapioca, el famós embolcall dels “rollitos de primavera”, entre altres aplicacions culinàries.

El paper d’arròs decoratiu prové de les fibres d’un petit arbre anomenat Tetrapanax papyrifer, utilitzant també, a vegades, fibres de cànem i bambú.

 

QUALITATS I APLICACIONS
Prim i molt lleuger, semitransparent i de color blanc natural, les fibres de la seva estructura el fan excepcionalment fort i resistent. No es trenca a les mans, la qual cosa el fa ideal per aplicar-ho en les tècniques de decoupage, millor fins i tot que els tovallons per ser més resistent que aquestes, aplicant-se amb facilitat sobre superfícies com la fusta, vidre, metall… i fins i tot objectes ovalats, doncs permet estirar-se una mica sense arrugar-se.
El que no es pot fer amb ell, degut precisament a la seva estructura, és transferir o estampar la seva imatge sobre un objecte, ni escatar-ho doncs ens emportaríem part de les seves característiques fibres.

 

Si esteu interessats en aquest tipus de decoració, us podeu passar per la tenda de C.ART on tenim una bona mostra de làmines d’aquest paper i comprovar la seva utilitat.

panot flor

ELS “PANOTS” DE BARCELONA

 

 

 

Barcelona té, en els seus carrers, un element molt important, que moltes vegades passa inadvertit i molts desconeixen i que ha marcat la història recent de la ciutat. És el “panot”(lloseta o rajola ), conegut també com a paviment hidràulic, una tècnica que la casa Escofet va importar, a la fi del segle XIX, en utilitzar un nou tipus de ciment de la casa Portland del Regne Unit i que tènia la propietat d’endurir-se al contacte amb l’aigua pel que és denominat ciment hidràulic .
Utilitzat, en un principi,
per a la pavimentació i decoració de l’interior d’edificis, no es fins a principis del s.xx que arriba la seva aplicació intensiva i generalitzada, per resoldre els problemes de fang que presentaven els carrers de Barcelona, sense asfaltar i amb paviment de sorra pel que, quan plovia, la ciutat es convertia en un fangar. D’aquí l’irònica expressió de “Cal Fanga”, que va aparèixer per primer cop a la revista satírica L’ Esquella de la Torratxa en 1903 per anomenar la ciutat.

En 1916 la casa Escofet, va guanyar el concurs de l’ Ajuntament de Barcelona per subministrar els “panots” en la urbanització de l’Eixample. Cada veí havia de pavimentar els 2,5 metres de davant de casa seva amb el nou material subministrat i subvencionat, per l’Ajuntament . Dels més de vint models que existeixen de panots, cinc van ser els autoritzats per l´Ajuntament en el concurs, passant a ser els més coneguts i utilitzats. Aquests són : la flor, les quatre rodones, les pastilles de xocolata, les circumferències concèntriques i el rombe envoltat de quatre cercles.

Baldosa-Bilbao

La flor de Barcelona fou copiada a Bilbao canviant lleugerament el seu disseny. Allà és coneguda com a «baldosa Bilbao».

Tots són de 20 x 20 cm i 4 cm de grossor.

Cal destacar, pel seu prestigi, “el Panot Gaudí “ fet a partir d’un relleu creat pel mateix Gaudí en 1904 amb figures que recorden al fons marí, amb un polp, un caragol de mar i un estel de mar, necessitant set rajoles per veure el dibuix sense. Aquest paviment es va utilitzar per a les habitacions de servei de la Casa Milà ( La Pedrera). En 1997 l’Ajuntament de Barcelona va fer una reedició d’aquests mosaics perp avimentar el Passeig de Gracia, en homenatge al seu creador, Antonio Gaudí.

 

 

Però el panot més famós i emblemàtic de tots és sens dubte “La Flor de Barcelona”, inspirat en el disseny que Josep Puig i Cadafalch va fer per pavimentar el pati de carruatges de la Casa Amatller i convertit després en una icona de la ciutat en ser utilitzat per marcar la Ruta del Modernisme, incorporant-se la seva imatge amb el temps a tota classe d’objectes,com a joies, borses, recipients i fins i tot en pastilles de xocolata.

carpeta flor

Actualment els més instal·lats són: La flor, considerat el més històric i representatiu i les quatre pastilles, per ser el més funcional.

Si trobeu interessants “els panots “, mireu la seva aplicació a les creacions fetes a la nostra botiga.

 

ABARSOL

 

 

Veïns ajudant a veïns. Es el lema d´aquesta associació, sense ànim de lucre i independent, que actua al nostre barri de Sant Martí, amb l´objectiu    d´ajudar a les persones sense recursos. Recullen donatius, econòmics o materials, per redistribuir-los amb la gent que es troba en situació precàries, i cobrir així les seves necessitats bàsiques.

Des d´aquest blog, a C.ART volem donar a conèixer aquesta altruista associació i invitar a tothom a passar pels seus locals i col.laborar amb la seva tasca.

C.ART ha volgut contribuir amb la renovació del seu mobiliari, reciclant una petite tauleta.

 

Tots podem contribuir i tota aportació serà benvinguda.

MONOGRÀFIC PINTURA DE TIZA

 

Aquest passat dissabte, 17 de febrer,  en el taller monogràfic de pintura de tiza, els assistents van poder aprendre a fer la seva pròpia pintura i aplicar-la sobre diverses superfícies, fusta , metall, vidre..

Aquesta pintura te unes qualitats que la destaquen sobre les altres:

La seva base és l’aigua, per la qual cosa és inodora i es pot treballar amb ella de manera fàcil i no tòxica.

La seva textura és densa i cobrent.

No necessita emprimació ni escatat previ per a la seva aplicació.

Permet pintar sobre qualsevol tipus de superfícies: mobles, plàstic, vidre, metall…. 

El temps va passar volant i les 3h van resultar curtes per acabar totes les feines proposades, però crec que l´objectiu es va complir i a més ens ho vam passar molt bé.

Gràcies a totes les participants i si voleu repetir un taller o fer-ne un de concret, no dubteu en dir-ho que estudiarem la seva realització.

1056

ARTESANIA VALDOSTANA

 

 

La Vall d’Aosta, situada al nord d’Itàlia en els Alps Occidentals, limita
amb els països veïns de França i Suïssa i alberga els cims més alts d’Europa: el Gran Paradiso (4061 m), el Mont Blanc (4810 m), el Cervi (4478 m) i el Mont Rosa (4638 m), la qual cosa provoca un clima molt sever a l’hivern amb un paisatge típicament alpí.  És la regió menys poblada, menys extensa i menys densament poblada del país.

Els orígens de l’artesania de la Vall d’Aosta estan en la necessitat, vital per a la població alpina, de produir eines útils per al treball i la llar. Maneres personals de treballar la fusta en les seves diverses formes, des de la creació de mobles fins al tornejat i l’escultura, són tradicions que es transmeten per generacions i tenen el seu lloc de trobada en la Fira
de Sant Orso que a la fi de gener de cada any, reuneix a tots els artesans de la vall. L’artesania en fusta segueix sent la més practicada, amb  l’elaboració d’objectes de tot tipus, sucreres, gerres, escultures…,utilitzant per a la seva confecció fustes nobles com la noguera, l´auró i la caoba. De tots ells els més característics i emblemàtics, en aquesta zona dels alps,  són sens dubte la Grolla i la Copa de l’amistat.

La grolla

La grolla és el objecte més conegut de l’artesania de la vall .
És un calze de vi amb tapa, llaurat en un bloc de fusta noble. El fons de la copa està envoltat per una franja anular que genera una cavitat i facilita així la subjecció i l’obertura.
Una vegada sortida del torn, seran les hàbils mans de l’artesà les que l’elaborin i decorin. Acabada d´entallar , se submergeix en vi bullint. Aquesta operació augmenta el seu valor i  qualitat, preparant-la per a l’ús.

L’origen de la grolla és religiós i festiu alhora: de calze paleo cristià —el graal llegendari— a copa camperola, utilitzada només per a les ocasions més especials.

La copa de l’amistat

Derivada de la grolla, però més baixa i convexa, amb diversos orificis per poder beure el seu contingut i generalment amb la tapa esculpida. S’usava per al vi, però sobretot per a el “cafè a la valdostana” .

La seva recepta original preval encara avui dia a la vall:

Ingredients (per 4 persones)
4 tassetes de cafè
2 tassetes de grapa de Valle d’Aosta (orujo local)
8 cucharaditas de sucre
escorça de llimona
escorça de taronja

Com es prepara?

Preparar el cafè (millor per infusió i no exprés) i abocar-ho encara molt calent en la copa de l’amistat.
Afegir  les escorces de taronja i de llimona.
Banyar la vora de la copa amb el orujo i tirar-li damunt una part del sucre; abocar la resta del sucre en el cafè. Pegar foc al líquid i, en remoure amb una cullera, deixar que cremi fins que el sucre de la vora s’encaramel·li.

Com es beu?
Els convidats beuran, una vegada apagada la flama amb la tapa, “à la ronde” (un darrere l’altre en sentit contrari al de les agulles del rellotge), cadascun per un orifici diferent de la copa i sense recolzar la copa en la taula.

La creativitat de cada poble transforma la fantasia en objectes i imatges dignes d’admirar, acariciar i utilitzar… 


Des d’aquest blog volem rendir un petit homenatge a aquests artesans anònims que amb treball i dedicació conserven la tradició dels seus avantpassats i identifiquen amb les seves obres a tot un poble, el “ valdostano”

Convidem a passar pel nostre local a qui senti curiositat de veure aquestes creacions, doncs tenim la satisfacció de disposar d’algunes d’elles que amb molt de gust ensenyarem i ¿ perquè no preparar un bon “cafè a la valdostana “.?