IMG_20201216_131156

PESSEBRES DE MUNTANYA

 

IMG_20201216_131558

Pels volts de Nadal, molts dels centres excursionistes de Catalunya mantenen la tradició, arrelada de far anys, de posar un pessebre dalt del cim d´una de les nostres muntanyes. Pessebres artístics, ben treballats i ferms per aguantar l´adversa climatologia de l’ hivern a muntanya. Passades les festes, la majoria són recuperats i guardats a l’estatge social del club com a part de la seva història.

Al marge del seu aspecte religiós, no hi ha dubte que el pessebre es una tradició cultural ben ferma que desperta l’estima i simpatia de tothom, i especialment si t´el trobes a l’entorn màgic que desprén la muntanya.

Aquest any a C.ART tenim la sort de tenir amb nosaltres una petita mostra d´aquests pessebres, que els amics del C.E.ALIGA ens han portat per fer-lis un bon rentat de cara i que ens deixen perquè ens acompanyin en el taller aquestes festes, il·luminant un Nadal força apagat per les circumstàncies tan especials que ens toca viure. Gràcies amics per compartir amb nosaltres una mica de la vostra història.

cof

MATERIALS QUE UTILITZEM AL TALLER

 

MATERIALS QUE UTILITZEM PER RECICLAR EN EL TALLER

De tots els materials que podem trobar en el mercat, per renovar i transformar diferents superfícies, aquí volem fer una menció concisa només dels que utilitzem en el dia a dia del taller, sense entrar en definicions tècniques, per tenir una idea genérica i clarificadora dels productes que necessitarem per les nostres feines.

Abans de començar a treballar la peça, cal saber quin ús tindrà ( decoratiu o quotidià) i on anirà (interior, exterior, cuina, wc…), per escollir correctament els materials.

PINTURA-Definició-

La pintura es la unió de pigments , orgànics o inorgànics, amb un aglotinant, que es la substancia que permet adherir-los a la superfície a pintar.

Els aglutinants poden ser: làtex, goma aràbica, caseïna, cervesa, tremp d’ou o de cola, entre altres.


TIPUS DE PINTURA:

Hi ha molts tipus de pintura: plàstica, esmalts, a l’oli, a l’ou, de llet, de guix, entre moltes altres i que s´apliquen sobre diferents superfícies.

Nosaltres les que més utilitzem en les nostres feines són esmalts i pintura de guix.

ESMALTS

L’ esmalt es una pintura fabricada amb resines i poden ser:

-A l’aigua ,que son els que tenen una base aquosa. Son el millor pel medi ambient. No fan olor, no afecten a la capa d’ozó ni contaminen.

Formen una superfície llisa, resistent i es poden rentar.

-Sintètics. Van al dissolvent i contaminen. Nosaltres no els utilitzem.
Actualment els esmalts a l´aigua estan substituin als sintètics.

SELLADORA

Es una substancia feta amb resines de làtex que sella les superfícies a pintar. No serveix com acabat final.

No és una pintura en sí mateixa, però s’aplica abans del esmalt per sellar les superfícies poroses, fòrmica, etc, facilitant la seva fixació, tot i que avui dia, hi ha esmalts que, segons el seu fabricant, no necessiten aquesta imprimació.

CHAIL PAINT o pintura de guix.

Es pintura a l’aigua a base de guix de carbonat càlcic. La diferència amb el esmalt és que hem de protegir-la amb vernís o ceres, a menys que volguem utilitzar-la com a pissarra.


VERNIS

– Substancia que utilitzem per protegir la peça, sigui de fusta o amb pintures que ho requereixin

 

Tipus:

Vernís interior. A l’ aigua. Pot ser de poliuretà o acrílic, mate, satinat o brillant.

Vernís exterior. Pot ser normal, que és el que fa gruix, o a poro obert que no en fa.

La Goma Laca és un vernís a l’ alcohol per interiors. No es pot mullar.

Depenent de la peça, en posarem un o altre

PINZELLS

Poden ser de cerdas normals, sintétics o mixtes dels dos i ni han de diferents gruixos.

Tipus paletina=pinzell pla

Tipus brotxa=pinzell rodo

Per esmalts i pintura de tiza son recomanables els de cerdas normals o mixtes.

Per vernissos a l´aigua millor un sintétic suau.

 

dav

UNA NOVA ETAPA

 

La Covid-19 ens ha marcat un abans i un després a les nostres vides.

Però és ben cert que no sobreviu el més fort sinó el que millor s´adapta a l´entorn. Així que a C.ART seguim amb tota la il·lusió d´abans i amb totes les noves mesures de seguretat recomanades, obrint les portes perquè pugueu tornar a venir a gaudir del vostre espai i a il·lusionar-vos amb les vostres creacions.

I per desconnectar encara més, una sortida al pati a respirar aire pur i envoltats de verd, ens farà sentir que realment comencem una nova etapa, diferent, però on apreciarem molt més els petits plaers que li busquem a la vida.

cof

MONOGRÀFIC FEBRER-20

 

Seguim treballant amb la pintura tèxtil. En el taller del passat dia 17, i utilitzant tècniques d´estergit i a mà alçada , vam decorar davantals, fundes de coixí, bosses, rivets…Podeu veure els resultats en la galeria       d´imatges..

 

 

 

 

cof

UNA TAULETA RECUPERADA

Un bon exemple de com donar nova vida als mobles i objectes que creiem que s´han de llençar, és aquesta tauleta camilla d´aglomerat trobada al carrer. Una mica d´esmalt a l´aigua i un bonic paper d´arròs l´han transformat completament.

Molt bona feina Angels!!!!

cof

MONOGRÀFIC DE PINTURA TÈXTIL

El passat dia 19 d´octubre, vam fer el primer monogràfic de pintura tèxtil, una pintura especial per aplicar sobre teixits i que no necessita rentar prèviament la roba ni posterior fixació amb la planxa.

Deixant anar la imaginació amb la combinació dels colors i pintant amb esponges i pinzells diversos, a mà alçada i amb  estergit, permet decorar samarretes, davantals, bosses de roba, fundes de coixí….. amb excel·lents resultats.

Una tècnica divertida, pràctica i molt útil per donar nova vida a les peces que ja tenim “massa vistes” o volem personalitzar.

Penjo una galeria de fotos perquè us feu a la idea.

 

IMG-20190622-WA0004

solstici d´estiu 2019

 

 

El passat dia 19 vam tornar a celebrar el solstici d´estiu al nostre local. No van faltar la coca, el cava i altres exquisideses culinàries que van portar les assistents. D´aquí el nostre agraïment a totes per una vetllada tan agradable i divertida.

En aquesta ocasió vam acabar la festa amb una petita subhasta en la que el riure va ser el principal protagonista.

Bona revetlla a tothom.!!!

 

cof

LA TAULETA DE NIT

Les germanes Ricart van portar la tauleta de nit dels avis, pintada amb esmalt fa un grapat d´anys pel seu pare, per actualitzar-la i seguir-la gaudint .

Van retirar la pintura amb pistola d´aire calent i amb decapant a l´aigua. Un treball laboriós i entretingut que ha permès recuperar l´original del sobre i la porta, fent després una suau veladura per deixar veure la fusta.

Finalment, utilitzant la pintura de tiza ,es va donar un altre aire als laterals i al frontal del calaix convertint-la en una peça més actual.

Bona feina

IMG-20181221-WA0002

FESTA NADAL 2018

 

El passat dimecres 19 i com ja és tradicional a C.ART, vam celebrar la nostra festa de Nadal. Entre cava, torrons i les aportacions culinàries de les nostres amigues, a qui agraïm la seva col·laboració, vam fer balanç de  l´any que marxa, ple de feina ben feta i bons moments, i vam planificar nous projectes pel nou any que arriba.

També ,com cada any, vam lliurar els premis d´assistència del rànquing anual de tallers a les persones amb més tallers realitzats en el any.        “Feliçitats Esperanza, Silvia i Ana”.

I pels altres, un petit sorteig, amb premis sorpresa, per acabar una vetllada plena de simpatia i bon humor.

Gràcies per compartir un trosset de la vostra vida amb nosaltres.

BON NADAL

IMG_20181209_121709 (2)

L´AMENAÇA DE LES “FLIP-FLOP”

 

De les xancletes en diuen ara Flip-Flop. La qüestió és canviar el nom a les coses per ser més originals. El cas és que aquestes sabatilles de goma , que associem amb el temps d´oci, la platja i el bon temps, poden esdevenir un perill pel medi ambient si no es prenen mesures. Tant es així que, investigadors de la Universitat de San Diego, han creat les primeres xancletes ecològicas, fetes a base d´algues. Però mentrestant cal netejar les tunelades de material no biodegradable que s´acumulen als rius i platges de països del tercer món.

Des d´aquest blog volem fer ressó de diferents iniciatives promogudes per diverses organitzacions, com la “Ocean Sole”, en el tema del reciclatge i ecologia.

El món és conscient del problema del plàstic i comença a prendre iniciatives per controlar-lo, però en els països emergents de clima càlid, se n´hi afegeix un altre, el “ flip-flop”, la gran massa de xancletes, úniques sabates que utilitzen la majoria de la seva població i que, un cop inservibles, van a parar a abocadors incontrolats contaminant primer als rius, acabant al mar i provocant així un fort impacte mediambiental.

Des de 2005, aquesta organització ha aconseguit netejar milers de tunelades de xancletes del mar i de les vies fluvials de Kènia, donant feina, a més, a centenars de persones necessitades.

Com o fan? . Convertint la contaminació flip-flop, en art, en forma de figures acolorides d´animals i objectes decoratius.

El passat 8 i 9 de desembre, representants de Ocean Sole, van estar a Barcelona en el Drap-Art 18, Festival Internacional d´Art i Sostenibilitat Ambiental, ensenyant les seves obres i explicant els seus projectes. 

Val la pena donar un cop d´ull a la seva web…..

http://oceansole.co.ke/#first