1056

ARTESANIA VALDOSTANA

 

 

La Vall d’Aosta, situada al nord d’Itàlia en els Alps Occidentals, limita
amb els països veïns de França i Suïssa i alberga els cims més alts d’Europa: el Gran Paradiso (4061 m), el Mont Blanc (4810 m), el Cervi (4478 m) i el Mont Rosa (4638 m), la qual cosa provoca un clima molt sever a l’hivern amb un paisatge típicament alpí.  És la regió menys poblada, menys extensa i menys densament poblada del país.

Els orígens de l’artesania de la Vall d’Aosta estan en la necessitat, vital per a la població alpina, de produir eines útils per al treball i la llar. Maneres personals de treballar la fusta en les seves diverses formes, des de la creació de mobles fins al tornejat i l’escultura, són tradicions que es transmeten per generacions i tenen el seu lloc de trobada en la Fira
de Sant Orso que a la fi de gener de cada any, reuneix a tots els artesans de la vall. L’artesania en fusta segueix sent la més practicada, amb  l’elaboració d’objectes de tot tipus, sucreres, gerres, escultures…,utilitzant per a la seva confecció fustes nobles com la noguera, l´auró i la caoba. De tots ells els més característics i emblemàtics, en aquesta zona dels alps,  són sens dubte la Grolla i la Copa de l’amistat.

La grolla

La grolla és el objecte més conegut de l’artesania de la vall .
És un calze de vi amb tapa, llaurat en un bloc de fusta noble. El fons de la copa està envoltat per una franja anular que genera una cavitat i facilita així la subjecció i l’obertura.
Una vegada sortida del torn, seran les hàbils mans de l’artesà les que l’elaborin i decorin. Acabada d´entallar , se submergeix en vi bullint. Aquesta operació augmenta el seu valor i  qualitat, preparant-la per a l’ús.

L’origen de la grolla és religiós i festiu alhora: de calze paleo cristià —el graal llegendari— a copa camperola, utilitzada només per a les ocasions més especials.

La copa de l’amistat

Derivada de la grolla, però més baixa i convexa, amb diversos orificis per poder beure el seu contingut i generalment amb la tapa esculpida. S’usava per al vi, però sobretot per a el “cafè a la valdostana” .

La seva recepta original preval encara avui dia a la vall:

Ingredients (per 4 persones)
4 tassetes de cafè
2 tassetes de grapa de Valle d’Aosta (orujo local)
8 cucharaditas de sucre
escorça de llimona
escorça de taronja

Com es prepara?

Preparar el cafè (millor per infusió i no exprés) i abocar-ho encara molt calent en la copa de l’amistat.
Afegir  les escorces de taronja i de llimona.
Banyar la vora de la copa amb el orujo i tirar-li damunt una part del sucre; abocar la resta del sucre en el cafè. Pegar foc al líquid i, en remoure amb una cullera, deixar que cremi fins que el sucre de la vora s’encaramel·li.

Com es beu?
Els convidats beuran, una vegada apagada la flama amb la tapa, “à la ronde” (un darrere l’altre en sentit contrari al de les agulles del rellotge), cadascun per un orifici diferent de la copa i sense recolzar la copa en la taula.

La creativitat de cada poble transforma la fantasia en objectes i imatges dignes d’admirar, acariciar i utilitzar… 


Des d’aquest blog volem rendir un petit homenatge a aquests artesans anònims que amb treball i dedicació conserven la tradició dels seus avantpassats i identifiquen amb les seves obres a tot un poble, el “ valdostano”

Convidem a passar pel nostre local a qui senti curiositat de veure aquestes creacions, doncs tenim la satisfacció de disposar d’algunes d’elles que amb molt de gust ensenyarem i ¿ perquè no preparar un bon “cafè a la valdostana “.?