IMG_20170224_183925 (2)

MASCOTES

 

Hi ha una frase de GHANDI que diu : Un país, una civilització, es pot jutjar per la manera en què tracta als seus animals .

Avui en dia gossos i gats, com a mascotes més habituals, són en moltes llars els “reis de la casa”. I pensant amb ells i els seus amos, a C.ART hem fet un apartat d´articles perquè també ells es puguin beneficiar dels objectes que reciclem. Els podeu veure i adquirir a la nostra Botiga, i que també us poden donar idees per fer.los, vosaltres mateixos, un regal especial, creatiu i original en els nostres tallers dirigits.

S´ho mereixen!!!

Però d´on ve la nostra relació amb aquests animals, especialment gats i gossos, que ara considerem de la família i perquè és tan especial? Ho expliquem breument……

ELS GATS…

Ja apareixen en gravats egipcis de fa uns 3000 anys en companyia de     l´home. Diu Herodoto,(484 a 425 ac) pensador i historiador grec, en els seus relats, que els egipcis eren l´únic poble que vivía amb aquests animals dins casa seva i era tan gran l´estimació i respecte que sentien per ells  que els consideraven membres de la família, arribant inclús a momificar-los un cop morts.

De fet sembla que la paraula gat ve d´ells. Li deien Mau o Miu, però en molts jeroglífics apareix el nom de Qato del que deriva Cattus en llatí .

Admiraven tant les qualitats d´aquest animal que van arribar a associar-los amb les seves divinitats, tant guerreres com protectores. La més coneguda és la deessa-gata Bastet, protectora i guardiana de l´àmbit domèstic. En la part masculina apareix el Gran Gat de Heliòpolis, com defensor del sol y de la llum davant Apofis, deu de les tenebres i la nit .                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               bastet                                      gran gato

 

Aquí va començar la relació del gat amb l´home que ha tingut els seus conflictes al llarg dels anys. De ser considerat un deu pels egipcis va esdevenir un dimoni, company de bruixes, en l´edat mitjana, perseguit per la Santa Inquisició. Passada aquesta bogeria, el paper del gat va tornar a ser valorat per l´home, sobretot en les feines del camp protegint les collites del rosegadors.

Avui dia estan molt ben considerats i malgrat el seu caràcter independent, que cal respectar, s´han convertit en companys inseparables de moltes persones que gaudeixen de la seva presencia a les seves llars.

ELS GOSSOS…

Si el gat domèstic va aparèixer a Egipte fa 3000 anys, el nostre amic el gos és molt anterior doncs es calcula que ja acompanyava els nostres avantpassats fa uns 15000 anys.

gos-homeSegons estudis recents, va ser el llop gris asiàtic, l´avantpassat directe del nostre gos actual , qui va donar el primer pas en aquesta relació al apropar-se als campaments dels homes a la recerca d´aliments. L´home va veure en ell un bon aliat, àgil, fort i valent, per utilitzar-lo en la caça, el transport i la protecció personal i no va dubtar en acceptar la seva companyia i col.laboració a canvi de procurar la seva subsistència.

Però al que en principi va ser una relació de benefici mutu per cobrir unes necessitats materials, es va anar transformant en alguna cosa més profunda i emotiva. L´home va deixar de veure aquell llop com un animal salvatge, per considerar-lo al seu company i amic.

Però per què aquest canvi?

 

mirada de perro

Avui dia està demostrat que la mirada d´un gos i la interacció que amb ell tenim quan l´acaronem, allibera una hormona dins nostra, l´oxitocina, dita també l´hormona de l´amor, doncs és la mateixa que es produeix quan una mare mira al seu fill petit.

BENEFICIS DE LA RELACIÓ

La  companyia tant en gossos com gats, millora les nostres relacions socials, l´autoestima , la soledat i la depressió, disminuint a més l´estrès,   l´ansietat i la pressió arterial . Tant és així que són moltes les teràpies especifiques per nens, gent gran i persones en síndrome de Down, en què s´utilitzen aquests animals.  

Molt rebem de les nostres mascotes. Ens accepten tal com som, sense qualificar-nos ni jutjar-nos. A canvi només ens demanen una mica del nostre temps, estima i companyia. No són de la nostra espècie, és cert, però sí són els nostres companys i amics.

Cuidem-los!!!!