SANT MARTI

 

 

Martí, que prové del nom Martinus en honor a Mart, el déu de la guerra, va néixer a començaments del segle IV a la regió de Pannònia, que avui ocupen en part Romania i en part Hongria, en el límit nord d´aleshores Imperi Romà. Fill d’un soldat romà, va passar la seva joventut a la ciutat italiana de Pàvia, on el seu pare s’havia retirat. Aquí el jove Martí s´enrola a l´exèrcit i abraça la religió de moda en època de l´emperador Constantí, el cristianisme.

La seva vida com a soldat és plena de  proeses i miracles. Conte la llegenda, com a fet més notable, que un dia de novembre  es va trobar amb un captaire tremolant de fred i mig mort de gana a les portes       d´Amiens i Martí va donar-li la meitat dels queviures que duia i una part de la seva capa, que va tallar amb la seva espasa, en nom de Jesucrist. En aquell moment el cel es va obrir i el sol va fondre la neu fent enretirar el fred, apareguen en el cel un gran arc, (l´arc de Sant Martí).

 

 

Resultat d'imatges de sant marti de tours                        Resultat d'imatges de arc de sant marti

 

 

D´aquell fet,  encara avui dia seguim gaudint en aquest dies de novembre del anomenat “Estiuet de Sant Martí “.

Martí es va retirar de la vida militar i va ser escollit, per veu popular, bisbe de la ciutat de Tours,  raó per la qual també se’l coneix com a Sant Martí de Tours.

Sant Martí ha estat considerat el patró de l’orde de cavalleria, abans que sant Jordi i Sant Jaume.

La devoció pel sant va ser molt important a Occitània i entre les tropes franques. La història conta que quan els exèrcits francesos van ajudar als catalans en la Reconquesta contra els sarraïns, els soldats francs erigien una capella en agraïment a sant Martí dalt de cada turó reconquerit, entre ells el de Sant Martí del Canigó.

Aquesta devoció es va estendre per Catalunya i per això  més d’una trentena de viles el tenen per patró.